… k frizerju in božat slone! (Sen Monourom)

Iz Kratie sva se odpeljala v Sen Monorom. V Kambodži delujejo prevozi tako, da se zmeniš za prevoz v prenočišču, kjer spiš. Povejo ti, da te bo kombi pobral med 6:00 in 8:00, tako da vstaneš zelo zgodaj. Kombi verjetno začne s pobiranjem po mestu ob 6:00, ampak ponavadi malo kasneje, ti pa čakaš, da pride do tebe. Večinoma se s tem kombijem potem pelješ naprej, tokrat pa smo se peljali samo do drugega kombija, s katerim smo šli naprej. V drugem kombiju je bilo ogromno komarjev. V kombi najprej dajo vse turiste, potem pa zapolnijo vsa prosta mesta z domačini, ki zelo verjetno plačajo manj. Poleg tega sigurno obstajajo še drugi načini potovanja za domačine, ampak jih midva nisva ugotovila.

Ob prihodu v Sen Monorom sem takoj zagledal frizerja. Končno. Že cel Laos sem iskal kakšnega frizerja. Frizer je moral še malo počakati, ker smo bili zmenjeni z guesthousom1, da nas pridejo iskat z avtom, ker je do tja okrog 2 km. Popoldne sva se odpravila nazaj v mesto na kosilo in po nakupih. Dobil sem novo kapo, Ana pa nove hlače (slike hlač v uporabi bodo v prihodnjih blogih). Nato je prišel na vrsto frizer. Za $2 sem se postrigel in obril! Predvsem pa neskončno užival, ker sem se tega veselil že od Ljubljane. Vse je bilo tako kot je treba, polodprt salon na prašno ulico…

Rezervat za slone

V Sen Monouromu sta vsaj dva rezervata za slone. Te zadeve delujejo tako, da kupijo ali najamejo kup zemlje, kupijo bivše delovne slone (kmetijske ali turistične) in jih nastanijo na svoji zemlji. Pri tem lepo skrbijo za slone in turistom veliko zaračunajo za razne aktivnosti. Pri nas je bilo 5 slonic, ki smo jih božali, hranili z bananami in jih umivali (beri: se z njimi kopali v reki). Slone nadzoruje skupina varnostnikov, ki jih varujejo in jim preprečujejo, da bi pobegnili iz določenega območja. Poleg tega jih usmerjajo, da se s turisti srečajo na stalnih lokacijah. Obvezna aktivnost je tudi poslušanje predavanja o tem, kako so oni edini, ki pravilno skrbijo za slone ter jih nikamor ne silijo (razen očitno na vnaprej določene lokacije, kjer se srečajo s turisti) in da so vse ostale organizacije nateg.

Midva sva v kompletu s obiskom slonov kupila še spanje v visečih mrežah na pokritem balkonu hiške v gozdu in trekking naslednji dan. Ker sva to počela med božičem in novim letom, nas je bilo veliko – okrog 15 pri slonih in okrog 10 na trekingu. Hodili smo po okoliški džungli, ki je čisto drugačna od malezijske džungle – mene je rastlinje bolj spominjalo na savano, ampak mogoče to zato, ker smo bili v bolj sušnem obdobju. Vmes smo se kopali pri enem slapu – glej video spodaj – in si ogledali še enega drugega. Zaključili smo v eni domorodni vasi, ki je precej razočarala, ker je bila veliko bolj moderna, kot v reklami.

Ker so sloni luškani je spodaj veliko slik. Na disku je še veliko videa, ki bo mogoče kdaj prišel na vrsto.

Plezanje in skakanje pri slapu.

Fotogenična gospa seka drva.

  1. K sreči sva imela guesthouse že rezerviran, saj so nas (turiste) takoj, ko smo stopili s kombija, začeli obletavati domačini in nas vabili v svoje guesthouse.